Ярослав Жеребух
Ярослав Жеребух
Стараюсь не создавать себе кумиров
15.07.2011 12:58

Нещодавно у Львові завершився шаховий турнір із блискавичних шахів, присвячений 50-річчю Львівської шахової школи. Один із його учасників Ярослав Жеребух поділився з «Ратушею» враженнями про ці змагання, а також розповів про плани та підготовку до Кубка світу.
— Бліц — дуже непередбачувана штука, — поділився враженнями від турніру Ярослав Жеребух. — Одного дня можна зіграти дуже добре, а наступного — «провалитися». Сьогодні, мабуть, встав не з тої ноги, набрав чотири очки з дев’яти. Це явно не той результат, на який я сподівався. Однак це також хороша передумова для того, щоб посилювати свою гру в конкретно цій категорії шахів.

— Попереду — Кубок світу. Як готуєшся?

— Кубок світу — найкращий із-поміж турнірів, у якому я братиму участь. Тому, звісно, готуюся серйозно, уже запланував збори. Їх проведу у матчах проти своїх хороших знайомих, гросмейстерів. Дуже важко буде у першому колі цього турніру, адже він іде по нокаут-системі. У першому колі моїм суперником буде хтось зі світової шахової еліти. Я думаю, що з першої двадцятки найсильніших шахістів світу. Тому в мене буде завдання подолати бодай перше коло.

— Чи переглядаєш відео та різноманітні тактичні ходи своїх майбутніх суперників?

— Намагаюся стежити за шахами в цілому. Дивлюся партії не лише живих людей, а й шахових програм. Намагаюся помічати цікаві ідеї і запам’ятовувати їх. Свого ж суперника знатиму наприкінці липня. Вже тоді вивчатиму його до деталей.

— Перед Кубком світу ще братимеш участь у якихось турнірах?

— Зіграю в турецькій Ілізі. Ці змагання відбудуться на початку липня. А далі буду проводити спаринги. В спаринги, до речі, підібрав собі дуже сильних шахістів із рейтингом 2 700, тобто топ-гравців, яких я добре знаю.

— А кумири серед можливих конкурентів на Кубок світу у тебе є?

— Намагаюся не створювати собі кумирів. Їх у мене немає. Звичайно, є шахісти, які подобаються.

Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ’ЯК

Просмотров: 4810