Не детские проблемы руководителя детских шахмат.
11.10.2010 15:27

                                                                                  Прем’єр-міністру України

                                                                                      Азарову М.Я.

 

                                                                                              Міністру України

                                                                                              у справах сім’ї, молоді та спорту

                                                                                              Сафіулліну Р.С.

 

                                                                                              Президенту федерації шахів України

                                                                                              Капустіну В.В.

 

                                                                                                                           Звернення.

            Ставимо до Вашого відома про незадовільний стан речей, що склався в українських дитячо-юнацьких  шахах. В результаті одноосібного керування Голови дитячо-юнацької комісії Федерації шахів України (далі - ДЮК ФШУ), провідного тренера Мінсім’їмолодьспорту України з шахів Захарчука І.Р. всі важливі рішення щодо організації відповідних заходів викликають занепокоєння шахових фахівців. А саме:

1). Формування складу  ДЮК ФШУ. Ані кількісний, ані якісний склад ДЮК ФШУ не обговорювався шаховою громадськістю, в результаті чого до її складу потрапили випадкові люди, що паралізувало її функціонування. Вважаємо за необхідне повернутися до цього питання та визначити оптимальну кількість та склад ДЮК ФШУ.

2). Розподіл прав на проведення юнацьких півфіналів та фіналів України між містами. В результаті керування Захарчука І.Р. право на проведення змагань надається без врахування матеріально-технічної бази міста-організатора, умов та вартості проживання учасників, можливості нагородження призерів. Вбачаємо у цьому ознаки корупційних дій.

3). Недотримання принципу спортивного відбору при комплектуванні складу учасників фіналів України, складу юнацької збірної України для участі у міжнародних командних змаганнях. В результаті подібного «комплектування» юнацька збірна України цього року вперше в своїй історії не попала в число призерів міжнародного турніру «Меморіал Дворковича», а в її склад не були включені чемпіон України та Європи Бортник Олександр та бронзовий призер чемпіонату Європи Даниленко Дмитро. Звіт, щодо участі команди у вищезгаданому змаганні - відсутній.

4). Відсутність прозорості у призначенні голови делегації юнацької збірної команди України  для участі  в чемпіонатах Європи та Світу. Наприклад, на чемпіонат Європи в Італію 2009 року збірна команда України поїхала без голови делегації, на чемпіонат Світу в Туреччину 2009 року в якості голови делегації було відряджено не тренера, а батька одного з учасників. На наш погляд, це не відповідає вимогам сучасного спорту та негативно відображається на загальному результаті команди.

5). Неналежне виконання посадових обов’язків. А саме:

а). виклики на змагання з відбіркового циклу  чемпіонатів України надсилаються із запізненням (після чисельних телефонних дзвінків), що перешкоджає відрядженню спортсменів;

б).  календарний план спортивних заходів складений не кваліфіковано. Наприклад, V юнацькі спортивні ігри України 2010 року проведено через 5 днів після закінчення чемпіонату Європи серед юнаків, та за 5 днів до початку чемпіонату Світу, що не відповідає жодним вимогам. В результаті ряд спортсменів підійшли до чемпіонату Світу виснаженими, а деякі взагалі відмовились від участі;

в). семінари з підвищення тренерської кваліфікації не проводяться. Перший та останній подібний захід було проведено два роки тому, довідки про участь у якому досі не надіслані його учасникам.

 

            Вважаємо, що продовження одноосібного керування Захарчука І.Р. зруйнує юнацькі шахи України. Просимо відсторонити Захарчука І.Р. від головування в ДЮК ФШУ та розглянути питання про його професійну придатність.

Звернення підписали:

Боднар М.М. (Вінниця)                                           Лагно О.В. (Донецьк)    

Приходько О.П. (Донецьк)                                    Товчига О.Г. (Київ)

Хаєцький Р.О. (Миколаїв)                                     Кріволапов К.М. (Запоріжжя)

Грабінський В.О. (Львів)                                        Шкуро Ю.В. (Херсон)

Макаревич В.І. (Дніпропетровськ)                     Мучнік Л.Л. (Миколаїв)

Поліч С.В. (Дніпропетровськ)                              Мелешко В.М. (Городок)

Яворовський В.О. (Полтава)                                Дружинець Д.В. (Токмак)

Дмитренко В.І. (Маріуполь)                                Шемякін О.А. (Сімферополь)

Юрасов О.А. (Чернігів)                                       Лужинський В.О. (Чернівці)

Куценко Ю.Д. (Чернігів)

 

От себя добавлю - я не понимаю, как гос. тренер может назначать сам себя тренером национальной детской команды Украины и при этом ни разу (!) неудосужиться расставить шахматы на доске для анализа с детьми или посидеть за компьютером для подготовки их к партиям во время соревнований.

я не понимаю - почему при руководстве ДЮК Беляевой О.П., Сериковым А.С. или Морозом А.С. все вопросы по допуску персональщиков на финалы чемпионатов Украины, определение городов-организаторов происходило абсолютно прозрачно, с учетом коллективного мнения тренеров на общем собрании ДЮК. А сейчас все решения принимаются персонально Захарчуком И.Р. исходя не из интересов участников соревнований, а по не понятным и не прозрачным принципам.

я не понимаю - почему за судейство Финальных соревнований чемпионата Украины по шахматам среди юношей и девушек до 18 лет в Великом Любине ни один судья не получил ни копейки. Хотя присутствовавший на открытии Захарчук лично уверял всех, что вопрос решен и приказ подписан. Более того позже он предлагал выслать ведомость для получения денег. Но денег никто так в итоге и не дождался...Хотя в турнир были допущены некоторые участники на коммерческих основаниях. И эти деньги также ушли в непонятном направлении...

Я не понимаю, зачем столь занятому чиновнику доверять еще и ДЮК, хотя он не успевает даже вызовы оформить вовремя и внимательно. Неужели ему не достаточно обязанностей и полномочий в Министерстве?

p.s. Готов опубликовать все отклики по этой теме, в том числе и ответ Ивана Захарчука.

Просмотров: 5394